Bruine sikkeluil op appelstam

Het is een nachtvlinder behorend tot de familie spinneruilen. Hij heeft een tamelijk slank lichaam. De voorvleugellengte bedraagt tussen 13 -15,millimeter.Hij overwintert als pop.

De rupsen van deze nachtvlinder brengen geen schade aan in tuinen. Ze eten de korstmossen van loofbomen en naaldbomen en ook algen .Tot 2010 was de bruine sikkeluil erg zeldzaam. De soort breidde zich fel uit en wordt nu in grote delen in ons land terug gevonden. Staat nog wel op de Rode lijst als bedreigd maar het gaat de goede kant uit.

Rood Weeskind zag ik verleden jaar op de Drieboompjes berg in Herenthout Het is een grote nachtvlinder die ook overdag vliegt. Hij behoort zoals de sikkeluil tot de familie van spinneruilen. In de dag zie je hem rondvliegen en gaat zitten op stammen van eiken. Worden ze gestoord sluiten ze de vleugels en zie je slechts een streepje rood maar als ze zich rustig voelen spreiden ze hun vleugels en komt de hevig rode kleur volledig te voorschijn. Jaag ze dus nooit op.

je ziet hier de rupsen van de bovenstaande nachtvlinders.

Bedankt voor jullie bezoek en reacties en geniet van dit kleine stukje verborgen leven

33 thoughts on “Bruine sikkeluil op appelstam

 1. Wat een prachtige foto’s Marylou. En de titel van dit bericht is een gedicht. De bruine sikkeluil (op appelstam) is een mooi diertje, zo onopvallend als hij is, als papier. De bruine vleugeltippen passen geweldig bij de korstmossen. Het rode weeskind heeft een heimelijk frivole inborst. Nacht- en dagvlinder, onopvallend beweegt hij zich door het etmaal. Maar eenmaal gezeten ontvouwt hij zijn ware aard, de zeilen van een Friese tjalk, vlag en wimpel mer de kleur van een boerenzakdoek.

 2. Ik moet wel in alle eerlijkheid toegeven dat ik de nachtvlinders zelf mooier vindt dan hun rupsstadium. Maar ja, je kan niet alles hebben hé 😉
  Fijn weekend nog en bedankt voor de info.

 3. Bijzonder hoor! In mijn schuur waren een stuk of 10 nachtvlinders uit hun pop gekomen. Ze fladderden zo snel dat ik niet weet welke het waren

  • ik heb een prachtig boek over dag- en nachtvlinders waar ook de rupsen bijstaan .De meeste vlinders kruipen uit hun cocon in mei, begin juni en half juni. Het boek noemt
   Vlinders en rupsen “550 afbeeldingen van dag en nachtvinders en hun rupsen. Thomas Ruckstuhl uitgegeven bij Tirion.

 4. Prachtig beestje om te zien. Ik heb ook keertje gezien bij ons balkon. Weeskind heb ik niet eerde gezien. Heel mooi beestje. Rupsen dan komen dan eruit. Mooie foto’s. Fijne dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s